Research 2020 [hu]

Philanthropy in Europe

A vasfüggöny megnyitása óta Közép-Kelet-Európa (CEE) országai – köztük Magyarország – hatalmas előrelépéseket tettek mind társadalmilag, mind gazdaságilag az évtizedeken át rejtegetett lehetőségeket kihasználásával. Habár erre igen büszkék lehetnek, még mindig előttünk áll egy óriási társadalmi kihívás: országos, regionális és globális szinten egyaránt.

A 2020-ban CEE-ban végzett Filantrópiai Kutatások először becsülték meg a Régió filantrópiában rejlő lehetőségeit az egyes adományozók körében. Az összeg 3,3 milliárd euró, amelyből körülbelül 2 milliárd eurót már ma folyósítunk. Magyarországon ez 315 millió eurós lehetőség és 200 millió euró tényleges felhasználás.

Válasszon nyelvet

    

TÖLTSE LE A JELENTÉST “PHILANTHROPY IN CEE 2020”

Tavaly CEE lakosainak közel fele (a magyarok 36%-a) ajánlott fel adományokat filantrópiai célokra, amelynek kivitelezéséhez legtöbb esetben (51%-ban) banki átutalást használtak. Jelenleg a legnagyobb átlagos kifizetéseket a Cseh Köztársaság (kb. 150 EUR / 3 900 CZK) és Szlovákia (110 EUR) adományozói hajtják végre. Ennél a magyarok éves segítségnyújtásra szánt összege kisebb (kb. 85 EUR / 30 000 Ft), Lengyelországban pedig még kisebb (kb. 80 EUR / 350 PLN). Ha összehasonlítjuk a kifizetések összegét a magyarok átlagos havi fizetésével, láthatjuk, hogy minden évben jövedelmünk csak 0,5%-át adományozzuk jótékonysági célra. A csekély mértékű hozzájárulás ellenére az Impact nagyon fontos az adományozók közel 70%-a számára, azaz ennyien vannak tisztában azzal, hogy a cselekedeteiknek köszönhetően milyen változás megy végbe.

Még nagyon messze vagyunk a segítségnyújtás olyan mértékétől, amelyet a világ egyik legfejlettebb filantrópiai piaca kínál, az Egyesült Államoké, ahol a Giving USA 2020 szerint az emberek filantrópiai célra 276,5 milliárd eurót (309,66 milliárd dollárt) adományoznak. Miután ezeket az adatokat a vizsgált piac lakosainak mutatójához igazítottuk, kiderült, hogy mi ma az amerikaiak által nyújtott támogatások mindössze 3,7%-ával segítünk.

Az elmúlt 12 hónapban adományoztál pénzt ÖNKÉNTES SZERVEZETNEK?

46

CEE
N = 2400

51

LENGYELORSZÁG
N = 600

36

MAGYARORSZÁG
N = 600

40

CSEH KÖZTÁRSASÁG
N = 600

42

SZLOVÁKIA
N = 600

Kiderült, hogy a segítőkész nők és férfiak aránya igen hasonló, azonban maga a támogatás formája nemek szerint eltérő. A férfiak gyakrabban küldenek rendszeresen pénzt, és ezen befizetések átlagos értéke 40%-kal magasabb. A nők határozottan az alternatív támogatási formák hívei. Olyan termékeket és szolgáltatásokat vesznek igénybe, ahol a nyereség egy részét társadalmi szervezetek támogatására költik, tevékenységeiket a Facebookon lévő bejegyzések és pénzgyűjtések is nagyban befolyásolják.

Az önkéntesség továbbra is kevésbé népszerű segítségnyújtási forma a pénzátutalásokhoz képest, de azért nem jelentéktelen: a CEE-i országokban mindössze minden harmadik lakos önkénteskedik (Magyarországon ez 31%). Az önkénteskedés a fiatalok körében (30 éves korig) a legnépszerűbb, a körükben ez az arány 38%. Ez azt engedi feltételezni, hogy ez a segítségnyújtási forma egyre népszerűbb lesz. A CEE-i lakosok 14%-a nyilatkozott úgy, hogy munkáltatójuk munkájuk keretein belül önkéntességet engedélyez. 10-ből 4-en azok közül, akiknek nincs ilyen lehetősége, elvárná munkaadójától, hogy legyen, kb. havi 2-3 óra időráfordítással. A társadalomnak magas elvárásai vannak az önkéntességre vonatkozó adókedvezmények tekintetében is – három válaszadó közül kettő (62%) várja el ezt, 64% Magyarországon.

Annak ellenére, hogy az adományozási adókedvezmények jelentős értéket képviselnek az adományozók számára, a CEE lakosainak körében ezek nem túl népszerűek. Az emberek csak kevesebb mint fele hallott arról, hogy van ilyen segítségnyújtásra ösztönző kezdeményezés. Szlovákiában és Magyarországon, ahol az állam nem nyújt adójóváírást az egyes adományozóknak, a magyarok 64%-a várja el, hogy bevezessék.

Philanthropic activities

CEE lakosaiként magas elvárásokkal rendelkezünk az üzleti világot illetően. Kétharmadunk elvárja, hogy a vállalatok egyre inkább bekapcsolódjanak a társadalmilag felelős tevékenységekbe. Az ilyen típusú tevékenységek fontos ösztönző eleme a vállalati adományozók számára az lehet, hogy a régió lakosságának 44%-a úgy véli, többet fizetnének a társadalmilag felelős márkák termékeiért (Magyarországon ez 38%), és az emberek 36%-a (Magyarországon 35%-a) szerint a CSR területén is tevékenykedő vállalkozások motiválják az embereket arra, hogy az ő termékeiket és/vagy szolgáltatásaikat várárolják meg .

CEE lakosai szerint a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) elérését elsősorban a közigazgatásnak kellene támogatnia. Amikor azonban azt kérdeztük, hogy ki az szerintük, aki valóban támogatja ezeket a célokat, a válaszadók határozottan ritkábban emelték ki a kormányokat, inkább a társadalmi szervezetek, az üzleti vállalkozások és az egyéni adományozók szerepét vélték jelentősebbnek. A társadalmi jóléttel kapcsolatos célokat tekintjük a legfontosabbnak, és gyakran támogatjuk is őket (mind pénzügyi, mind önkéntes tevékenység formájában). A CEE lakosok viszont a társadalom fejlődésével és az egyenlőtlenségekkel kapcsolatos ügyeket másodlagosnak vélik.

A folyamatban lévő COVID-19 válság rávilágított minket arra, mennyire is fontos, hogy a társadalom filantrópiailag is támogassa önmagát. CEE lakosainak 36%-a megerősítette, hogy a világjárvány megváltoztatta viselkedésüket a jótékonykodás területén. Magyarországon ez 33% volt. 15% számára ez fordulópontnak számított az egyéni segítségnyújtás megkezdéséhez annak ellenére, hogy korábban ilyet nem tettek. A társadalom bevonásának fenntartása a közigazgatás és a társadalmi szervezetek számára kulcsfontosságú céllá kell hogy váljon. A világjárvány során kialakult társadalmi szolidaritás értékes alapot jelenthet a további intézkedések kiépítéséhez. Hogy hogyan tegyük – kérjük, tekintse meg Fő Ajánlásainkat.

FELHASZNÁLJON 2021 KUTATÁSÁBAN

  • segítsen nekünk a 2021-es kutatás finanszírozásában
  • támogasson minket kompetenciáinak körében, ha Ön kutatóintézet, reklámügynökség vagy PR-ügynökség
LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

A 202O KUTATÁS PARTNEREI